PENSIONAT

Pensionat

Välkommen till vårt pensionat. Här tar vi emot alla sorters hundar.

Det är dock inte säkert att alla hundar funkar på pensionat.

Låter det konstigt?

Tänk så här. De flesta pensionat tar emot hundar och hundarna bor sedan i ett hundstall i boxar. I många fall bor ägaren till pensionatet i ett intilliggande hus. Det innebär att hundarna är själva i sina boxar i hundstallet rätt mycket. Det innebär också att många hundar kan stå och skälla under långa stunder, och ingen hör det. 

Alltid bemannat

I vårt pensionat finns det personal dygnet runt.

Gott om utrymme

Vår lokal är 600 kvm stor med ett lekrum på 100 kvm och 20 boxar i olika storlekar.

Hundpensionat på hunddagis, det låter som en kul vistelse för de flesta hundar. Dagtid finns det massor med kompisar i huset och nattetid finns det personal till hands hela natten. Vanligtvis får hundarna sova i boxar men det händer också att hundarna sover med personalen.

För hundägaren låter det kanske toppen, men för hunden är det inte alls säkert att det låter lika fantastiskt.

På pensionat lämnas hunden för ett eller flera dygn, därför är det viktigt att det blir en bra vistelse för din hund.

Vi som jobbar med hundarna har lång erfarenhet av att jobba med hundar. Trots det krävs det att du skapar rätt förutsättningar för din hund så att den klarar pensionatsvistelse. Det kanske är lätt att tro att vi bara ska få det att fungera men det är inte så det fungerar.

Nedan ser du några av de vanligaste orsakerna till varför det inte alltid blir som vi önskar.

Inte van vid att sitta i box

Man kan jämför det med att din hund har inte vana av att vara begränsad till ett rum i huset medan du är hemma.

Inte ensamhetstränad

Din hund har inte blivit tillräckligt van vid att vara ensam hemma. Din hund är inte van vid att lämnas bort.

Det är inte alla som förstår att det är skillnad att lämna hunden ensam hemma och att lämna bort hunden. För en del hundar är skillnaden enorm. Jag tar min egen hund som exempel. Han är van att vara ensam hemma. Däremot är han inte van att lämnas bort. Jag trodde i min enfald att han skulle älska att vara på dagis. Han är social och busig men på dagis blir han en helt annan hund.

Vi har tränat honom från och till på dagis men fortfarande klarar han inte av att sitta i box. Han får panik av att jag är på andra sidan av grinden. Kompisarna bryr han sig inte om alls. Inte ens godis, trots att han annars är väldigt lättmutad. De få gånger som han sovit över hos någon annan har det däremot fungerat bättre. Då är det i en hemmamiljö.

Att sitta i box.

Dagishundar har alltid en hel veckas inskolning och efter det tar det ytterligare en 4-6 veckor om det är en stressad hund, innan vi vet helt säkert om det kommer att fungera. Att sitta i box, oavsett om hunden är ensam eller i en flock är konstigt för de flesta hundar. Vi i personalen rör oss utanför boxarna hela tiden men hunden måste stanna i boxen. Det är många hundar som upplever just det faktumet att de hålls separerade från personalen som jättesvårt i början.

För att träna detta hemma kan man träna hunden i att vara ensam och avgränsad i ett rum i huset medan man själv är hemma.

Ensamhetsträning.

En del hundar är med sin familj hela tiden. Det finns inget behov av att hunden är helt ensam och då missar man den otroligt viktiga träningen på att just vara ensam. När det väl uppstår en situation där hunden inte kan följa med, säg att den behöver stanna kvar över natten hos veterinären, eller att ni vill resa bort utan hunden, då blir det jättesvårt att genomföra detta utan att hunden blir superstressad.

Hundar är inte alls så anpassningsbara att det bara fungerar när det behövs. Tänk på allt annat ni tränar med hunden hela tiden. Att kunde inte ska dra i kopplet eller kanske skälla åt andra. Saker jag har tränat med min hund hela hans liv och fortfarande alltid jobbar med. Saker vi alltid tränar med dagishundarna, på varje promenad.

Ensamhets träning ska helst börja i stort sett samma dag man hämtar hem valpen men det finns ingen ursäkt för att inte ta tag i det senare om det behövs. Börja med att lära hunden att vistas hemma själv. Oavsett om det behövs i er vardag eller inte. 

Stressade hundar

Vi kallar dem stressade hundar. De hundar som har separationsångest, som har lite panik över att lämnas ensamma. Det yttrar sig i att hunden klättrar på boxdörren, skäller oavbrutet, kanske ylar. Hunden kommer inte till ro, utan vandrar runt i boxen. En del hundar biter sönder inredningen, bäddar och filtar, för att lugna ner sig. Själva tuggandet är lugnande för hunden.

Många hundar är stressade i början av att komma till dagis, vistas i box, eller lämnas på pensionat. Med dagishundarna har vi alltid inskolning och vänjer in hunden i box och flock långsamt. Med pensionat är det traditionellt sätt så att ägaren lämnar hunden och reser sen bort.

Då får hunden inte den invändning den egentligen behöver för att må bra under vistelsen. Varför många pensionat gör just så här vet jag inte. Det kanske handlar om att det ska vara enkelt och praktiskt för hundägaren, men för hunden kan det leda till att hunden i värsta fall kanske aldrig kan lämnas mer utan panikångest.

Invänjning för pensionatshundar

Ibland anser vi att det behövs invändning även för pensionatshundar. Framför allt skulle de flesta hundar må bra av det men i vissa fall är det kanske enda sättet att få det att fungera. 

Det skiljer sig dock från hund till hund.

Vi har haft hundar på pensionat som funkat utan problem direkt, utan invänjning. Så det är inte alls säkert att det behövs.

Därför kommer vi göra en individuell bedömning av varje hund och rekommendera det vi tror är bäst. Speciellt viktigt för det för pensionatshundar som vistas på pensionatet under vardagarna då dagis är igång. Det vi tycker är roligt med massor med kompisar åt hunden är superstressande för en del hundar.